Recente onderzoeken hebben laten zien dat het eten van sojaproducten vrouwen beschermt tegen sommige vormen van kanker. In elk geval laat onderzoek onder vrouwen zien dat ze minder kans lopen op borstkanker als de voeding rijk is aan soja. De sojaboon wordt gebruikt in veel verschillende soorten voedingsmiddelen, zoals tofu, sojamelk, -boter, sojaburgers. Het sterkste effect van soja is nog steeds het verlagen van het ‘slechte’ LDL- en het verhogen van het ‘goede’ HDL-cholesterol Het is verder rijk aan isoflavonen.

Het loont in elk geval om deze voedingsmiddelen nu en dan aan je maaltijd toe te voegen. Maar dan wel: met mate. Soja kan kwaad in hoge hoeveelheden, als je dagelijks meerdere keren sojaproducten eet.

Er namelijk enkele wetenschappers die over negatieve effecten reppen. Als je er tèveel van neemt, remmen de pseudo-oestrogenen in soja de aanmaak van schildklierhormonen. Iedereen die meer dan 40 mg per dag binnenkrijgt loopt risico, stelt Gillespie, auteur van een boek over diëten tegen de menopauze. Sommige vrouwen die veel sojaproducten eten voelen zich moe en krijgen chronische jeuk. Omdat het fyto-oestrogeen de werking van oestrogenen (vrouwelijk hormoon) imiteert, kunnen de receptoren voor testosteron aangetast raken (bij zeer grote hoeveelheden).