Volgens onderzoek van de American Psychological Association onderschatten mensen hoeveel plezier ze zouden beleven aan het doorbrengen van tijd met alleen hun eigen gedachten, zonder iets om hen af te leiden.
Aya Hatano (Ph.D.), de leider van deze studie aan de Universiteit van Kyoto in Japan, zei dat “Mensen een verbazingwekkend vermogen hebben om op te gaan in hun eigen denken. Uit ons onderzoek blijkt dat mensen moeite hebben om in te zien hoe leuk nadenken kan zijn en wat het je kan brengen. Dit zou kunnen verklaren waarom mensen in het dagelijks leven eerder geneigd zijn zich te laten afleiden door apparaten en andere bronnen van prikkels, dan een moment te nemen voor reflectie of verbeelding.”
De onderzoekers voerden zes experimenten uit, met 259 deelnemers, die studenten waren aan universiteiten in Engeland en Japan. Ze vergeleken de voorspellingen van mensen over hoe graag ze gewoon zouden willen zitten en nadenken met hun werkelijke ervaringen. Ze vroegen de deelnemers te voorspellen hoe graag ze 20 minuten alleen met hun gedachten zouden willen zitten. De deelnemers mochten niet lezen, rondlopen, of op een telefoon kijken. De deelnemers werd gevraagd te rapporteren hoeveel ze van de oefening genoten.
De onderzoekers ontdekten dat mensen er meer plezier in hebben tijd met hun gedachten door te brengen dan ze dachten. Het experiment kende verschillende variaties. Deelnemers konden in een verduisterde, kale vergaderzaal zitten, of in een kleine, donkere ruimte met tent zonder visuele stimulatie. Er waren ook twee extra variaties waarbij de denkperiode drie of twintig minuten duurde. Eén variant vroeg de deelnemers om halverwege het experiment hun plezier te melden. De deelnemers genoten meer van het denken dan ze verwacht hadden.
Volgens Kou Murayama (Ph.D.), een co-auteur van de studie aan de Universiteit van Tubingen, Duitsland, zijn deze resultaten bijzonder belangrijk in de huidige situatie van overvloed aan informatie en voortdurende toegang tot afleiding. Het is nu gemakkelijk om je tijd te ‘doden’. Hij zei dat de meesten mensen een busrit gebruiken om hun telefoon te checken, in plaats van te niksen en je gedachten de vrije loop te laten. Het is nu heel gemakkelijk om de tijd te ‘doden’ met een smartphone omdat je inschat dat voor je uit staren saai is. Deze gemiste kans is kostbaar, want vroegere studies hebben aangetoond dat je gedachten laten dwalen enkele voordelen kan hebben. Het kan mensen helpen problemen op te lossen en de creativiteit te vergroten. Murayama stelde dat mensen deze belangrijke voordelen kunnen mislopen als ze het vrije denken vermijden.
Murayama wilde nog over de uitkomsten van de studie kwijt dat de deelnemers het denken niet als een bijzonder plezierige taak beoordeelden, maar ze beoordeelden het eenvoudigweg als leuker dan ze verwacht hadden. De tevredenheidsniveaus van de deelnemers varieerden van 3 tot 4, op een schaal van 7 punten. Murayama gelooft dat toekomstig onderzoek zich zal richten op welke soorten denken het meest motiverend en plezierig zijn. Hij zei dat niet alle gedachten een positief effect hebben, omdat dat sommige mensen meer geneigd zijn tot negatief denken.
Volgens de onderzoekers moet toekomstig onderzoek nagaan waarom mensen het plezier van denken onderschatten. Deze studie zou ook herhaald moeten worden in een breder scala van populaties dan de huidige studie (Bronnen: Science Daily, MedicalXpress).
Het onderzoek werd gepubliceerd in het Journal of Experimental Psychology.