Een recente studie geeft aan dat slapeloosheid beter overdag dan ‘s nachts bestreden kan worden.


Onderzoekers aan de Pennsylvania State University onderzochten het slaappatroon van mannen en vrouwen die aan slapeloosheid lijden. Ze constateerden dat mensen met slaapproblemen behoorlijk veel meer stresshormonen aanmaken (ACTH en cortisol).

Dit zou betekenen dat het belangrijker is om mensen die lijden aan slapeloosheid te helpen bij het verminderen van hun stress overdag. De basis van het probleem zit dan namelijk in de verhoogde aanmaak van stresshormonen. Een slaappil werkt alleen maar symptoombestrijdend voor één nacht en lost het probleem niet structureel op.


Er is nog meer aan te doen dan alleen maar stress-vermindering. Hier komt weer het effect van lichaamsbeweging om de hoek kijken. Voldoende lichaamsbeweging bevordert (ook) een diepe, verkwikkende slaap, aldus onderzoekers van de universiteit van Arizona. Er werd aangetoond dat men bij regelmatige lichaamsbeweging vaker goed, onverstoord en normaal slaapt.

Tenslotte is het goed om bij slapeloosheid eens na te gaan of er andere oorzaken aan ten grondslag kunnen liggen. Slecht slapen kan symptoom zijn van andere chronische ziekten, zoals hoge bloeddruk of suikerziekte (die op hun beurt ook weer een relatie hebben met chronisch verhoogde stresshormonen…).