Structureel slaaptekort vergroot de kans op vetzucht. Dat blijkt uit een bijzonder langlopend onderzoek dat startte met het volgen van 9.000 mensen in 1982.slaaptekortBij de eerste screening bleek dat mensen die meldden minder dan zeven uur per nacht te slapen over het algemeen zwaarder zijn. Die mensen werden door de bank genomen steeds zwaarder tijdens het vervolg van het onderzoek.

De onderzoekers stellen na de analyse van hun gegevens dat voor mensen die 5 uur per nacht slapen geldt dat ze een 73% hogere kans lopen op vetzucht in vergelijking met mensen die het gemiddelde aantal uur nachtrust halen (en dat is 7-9 uur). Voor de persoon die gemiddeld genomen 6 uur per nacht slaapt, is die kans 27% hoger.

Een uur slaap extra kan dus veel verschil uitmaken, wat het lichaamsgewicht betreft.Over de verklaring speculeert men op dit moment. Sommigen zeggen dat mensen tijdens de zomer, als er wat minder wordt geslapen, meer vet opslaan om het lichaam voor te bereiden op de koude winter. Slaaptekort zou dan het lichaam het signaal geven dat meer vet moet worden opgeslagen.

Andere onderzoeken echter zoeken de verklaring op het niveau van de hormonen. De twee hormonen die de eetlust regelen (leptin en ghrelin) worden namelijk beïnvloed door het slaappatroon.

(bijeenkomst van de North American Society for the Study of Obesity)