In de kinderleeftijd gaan slaapproblemen en depressiviteit vaak hand in hand.

Uit een onderzoek, waarover gepubliceerd is in het vakblad Sleep, wordt afgeleid dat kinderen met slaapproblemen veel vaker dan gemiddeld last hebben van kenmerken van depressiviteit en angststoornissen. Het onderzoek besloeg 533 kinderen bij wie een stemmingstoornis was vastgesteld. Driekwart van die onderzochte groep had last van langdurige slaapmoeilijkheden. Vooral de depressieve meisjes hadden daarvan last.

De aard van de slaapproblemen kan behoorlijk verschillen van slapeloosheid tot teveel slapen en continue vermoeidheid. Niet kunnen slapen is de meest gehoorde klacht bij depressieve kinderen. De combinatie van slapeloosheid en voortdurende slaperigheid komt ook voor en dan met name bij de ernstige depressies.

De behandeling van de kinderen zou zich zeker ook moeten uitstrekken tot de slaapproblemen, zo adviseren de onderzoekers. Zij stellen dat kinderen in de basisschoolperiode ongeveer 10 tot 11 uur slaap per nacht nodig hebben. Kleuters zouden tussen de 11 en 13 uur in de nacht moeten slapen.

(Sleep, januari 2007)