Medicatie die goed werkt om de depressie bij volwassenen te verminderen, kan bij jongeren nadelig uitpakken. Uit een beoordeling van bijna 50 onderzoeken komt naar voren dat bij de groep jongeren antidepressiva bijwerkingen met zich meebrengen en dat het resultaat gering is. Bij SSRI’s is bijvoorbeeld een grotere kans op vijandig gedrag en automutilatie gevonden. Daarom wordt Sint Janskruid in verschillende landen gebruikt om depressies bij jongeren te behandelen.

Ongeveer 50 klinische studies tonen aan dat de behandeling met Sint Janskruid minstens net zo goed helpt als antidepressiva, als er sprake is van milde tot middelmatig ernstige depressieve klachten bij volwassenen. Meestal wordt dit kruid goed verdragen, hoewel het de werking van andere geneesmiddelen kan beïnvloeden.
In Duitsland worden de meeste depressieve kinderen en adolescenten behandeld met Sint Janskruid. Verkennende onderzoeken en bevindingen uit Duitsland, Canada en de VS wijzen op een positieve respons. Echter, er zijn nog geen grote groepen kinderen en jongeren in een dergelijk onderzoek betrokken.

(Bron: Child and Adolescent Mental Health, september 2007)