Voor het eerst hebben onderzoekers van de universiteit van Chicago aangetoond dat er een sterk verband is seksuele voorkeur en het hersenmetabolisme. Hun onderzoek laat namelijk zien dat er een verschil is in de glucosestofwisseling in de hypothalmus bij vergelijking van homoseksuele mannen met heteroseksuelen.

Uit dieronderzoeken was al bekend geworden dat de hypothalamus bepaalt hoe seksueel actief een diertje is. Ook is de rol van serotonine bekend m.b.t. seksuele opwinding.

Men gaf de mannen die aan het onderzoek deelnamen Prozac, dat de heropname van serotonine blokkeert, zodat het langer in het systeem blijft. Op een ander moment kreeg met een placebo.

De heteroseksuele mannen bleken een veel sterkere respons te vertonen in de hypothalamus toen de Prozac gegeven was dan de homoseksuelen. Die respons was er niet, toen het placebo werd gegeven.

Andere onderzoeken faalden in aantonen van biologische verschillen tussen homo- en heteroseksuele mannen, waarschijnlijk omdat men in de gekozen groep mannen zich niet gefocust had op de exclusief geori├źnteerden“, volgens onderzoeker Moltz (zoals heteroseksuelen die nooit fantaseren over seks met iemand van dezelfde sekse).

(Annual Society for Neuroscience conference, 12 november)