Toen Mihalyi Csikszentmihalyi artiesten, atleten en musici interviewde, merkte hij op dat veel van hen spraken over eenzelfde ervaring. Wanneer ze verdiept waren in een taak, vergaten ze de tijd en dachten ze niet meer aan hun eigen problemen. Ze gingen helemaal op in hun werk. Csikszentmihalyi noemde die ervaring “Flow”.

FlowUit onderzoek blijkt dat mensen vooral Flow ervaren wanneer ze een taak hebben die intrinsiek waardevol is en die een behoorlijke uitdaging vormt. Daarnaast is het prettig wanneer een taak duidelijke feedback oplevert. Zo horen musici meteen wanneer ze de juiste toon te pakken hebben.
Ook atleten kunnen meteen zien of ze beter gaan zijn presteren. Daarom hebben zij vaker dan gemiddeld een gevoel van flow. Echter, wanneer er aan bovenstaande voorwaarden voldaan wordt, kunnen we ook op ons werk en in ons privé leven flow ervaren.
Kort geleden is er onderzoek gedaan dat onderzoekt of gezamenlijke ervaringen van flow als prettiger ervaren worden dan individuele flow ervaringen. Hieruit bleek dat mensen samen sneller flow ervaren dan in hun eentje. Dit effect was vooral sterk wanneer het een taak betrof die uitnodigde tot samenwerking. Samen aan dezelfde trui breien werkt dus beter dan in dezelfde ruimte aan je eigen trui breien.

Flow is een ervaring die door veel mensen wordt nagejaagd. Het is een prettig gevoel om zo intensief aan iets te werken dat je de tijd vergeet. Het is dan ook handig om te weten dat dit gevoel vooral optreedt bij een samenwerking.
Wat het effect van flow is op de prestaties van groepen (een belangrijk onderwerp voor organisaties) blijft voorlopig nog onduidelijk. Zoals gebruikelijk is verder onderzoek dus noodzakelijk.

Bron: The Journal of Positive Psychology