Nieuw onderzoek toont aan dat een paar kopjes koffie de nachtrust verstoren, zelfs als je ze zes uur voordat je gaat slapen drinkt.

Christopher Drake en zijn team bestudeerden twaalf gezonde mensen zonder slaapproblemen. Ze kregen de instructie hun normale slaappatroon aan te houden. Vier dagen lang namen ze driemaal daags een pil in vlak voor ze gingen slapen en drie uur en zes uur daarvoor. Eén pil bevatte 400 milligram cafeïne (vergelijkbaar met 2 à 3 kopjes koffie), de andere twee waren placebo’s. Op één van de vier dagen kregen ze drie placebopillen. Vervolgens werd hun slaapgedrag gemonitord met een draagbaar apparaat en vulden de proefpersonen een slaapdagboek in.
Zelfs als de proefpersonen de cafeïnepil zes uur voor hun bedtijd innamen, sliepen de proefpersonen een stuk slechter. Ze bleken meer dan een uur korter te slapen. De proefpersonen waren zich overigens niet bewust van deze verminderde nachtrust.

“Een flinke kop koffie drinken op weg van je werk naar huis kan een negatief effect hebben op je nachtrust, net als wanneer je vlak voor bedtijd cafeïne binnen krijgt”, aldus Drake. De onderzoeker concludeert dat het verstandig is om vanaf zes uur voordat je gaat slapen geen koffie meer te drinken.

De resultaten van het onderzoek verschenen in de Journal of Clinical Sleep Medicine.