Er is ontdekt waarom zo veel drinkers òòk kettingrokers zijn. Dat komt doordat de combinatie van nicotine en alcohol ervoor zorgt dat de hersenen meer chemische stoffen uitstoten, die zorgen voor toename van een plezierig gevoel.

Dit onderzoeksresultaat (van dr. Y. Tizabi) verklaart waarom alcoholisten die van de verslaving proberen af te raken er zoveel meer moeite mee hebben als ze ook nog eens verslaafd zijn aan roken.De stof die in toegenomen hoeveelheid wordt uitgescheden door de combinatie van drank en sigaretten is dopamine. Dat is een neurotransmitter of chemische boodschappers die te maken heeft met de waarneming van plezier- en pijngevoelens.

Veel alcoholisten grijpen naar sigaretten om het verdovend effect van de alcohol op te heffen. Nicotine staat bekend om haar stimulerende werking. Alcoholisten volharden in het roken, omdat ze merken dat dit hun alerter maakt, zodat er nog meer drank kan worden ingenomen.

Je kunt uit het onderzoek concluderen dat de kans om van drankverslaving los te komen flink groter wordt als ook de sigaretten in het pakje blijven.

(UPI)