Dat er een relatie is tussen voeding en nachtrust is bekend, al staat wetenschappelijk onderzoek naar dit onderwerp in de kinderschoenen. Chinese acupuncturisten hebben wel ontdekt welke voeding nachtrust kan bevorderen of juist tegenwerken.

Er zijn drie beelden te onderscheiden. Telkens zijn er andere voedingsmiddelen die gebruikt kunnen worden om de bij het beeld passende slaapproblemen weg te nemen.Als je tijdens je slaap heftig droomt en soms bezweet en met hartkloppingen wakker wordt, je overdag moeite hebt om je te concentreren, dán zijn de volgende voedingsmiddelen heilzaam. Je kunt ze het beste aan het begin van de avond tot je nemen. Het gaat om: perzik, ananas, spinazie, wortel, knoflook, dille, zilvervliesrijst, bonen, ei, rundvlees en ham.Ben je zo rusteloos dat je laat in slaap valt, voel je je daarbij ook nog duizelig en warm overdag en kauw je graag op zuurtjes of kauwgom vanwege een droge mond. In dat geval vind je baat bij appel, peer, mandarijn, citroen, mango, watermeloen, tomaat, kaas, honing en tofu.Als je slecht kunt slapen door een vol en pijnlijk gevoel in de maag, is het natuurlijk het allerbeste om na 19.00 uur niet meer te eten. Is dat onvermijdelijk, doe dan een klein stukje gemberwortel in de thee. Dat helpt bij de vertering van het eten.

Voor iedereen geldt dat koolhydraatrijke maaltijden (vooral graanproducten) rustgevender werken dan eiwitrijke maaltijden. Dit komt doordat granen veel L-tryptofaan bevatten dat in het lichaam omgezet wordt naar serotonine dat de hersenen het impuls geeft om te slapen.

Ook een glas warme melk met honing bevat L-tryptofaan en is daarmee slaapverwekkend.Uit Zwitsers onderzoek bleek dat een moeizaam werkende vaatverwijding waarschijnlijk de onderliggende oorzaak is van veel slaapproblemen. De onderzoekers die dat hebben geconstateerd raden mensen die een moeizaam werkende vaatverwijding hebben aan een warme kruik te gebruiken of sokken in bed te dragen. Op deze manier is de slaap waarschijnlijk sneller te vatten. (Bronnen: Nature, Beter)