Hoe meer televisiereclames over voedingsmiddelen jonge kinderen zien, hoe verwarrender het voor hen is om te bepalen wat gezond en voedzaam is, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Met name producten die als vetvrij of light werden aangeprezen, vormden een probleem voor de 134 deelnemende kinderen uit groep 4 en 5 van het basisonderwijs. Zo werden deze producten door hen vaak als voedzaam beschouwd. Wanneer de kinderen de keuze tussen cola light en sinaasappelsap of vetvrij ijs en kwark kregen voorgelegd, wezen zij vaker cola light en vetvrij ijs aan als zijnde voedzaam dan wanneer de labels ‘vetvrij’ en light niet werden gebruikt.

Ongeacht hun aanvankelijke kennis van de voedingswaarde van producten, blijken kinderen die meer televisie kijken minder goed in staat te zijn solide redenen te geven met betrekking tot de voedzaamheid van hun voedingskeuze. Aangezien er rondom kinderprogramma’s veel reclames worden uitgezonden, bestaat de kans dat het voor kinderen onduidelijk is welke producten nu precies gezond en voedzaam zijn. (Healthday)