Als je een milkshake drinkt, wordt normaal gesproken een gebied in de hersenen geactiveerd dat je een blij gevoel geeft. Echter, dat geldt niet voor mensen met overgewicht, hoe raar dat ook klinkt. Zwaarlijvigen gaan hardnekkig door met teveel eten, omdat ze niet genoeg voldoening krijgen van voedsel. Door teveel te eten, proberen zij dit tekort aan pleziergevoel op te heffen.

MilkshakeDeze conclusies komen uit een onderzoek onder een kleine groep van 43 studenten, van wie via MRI hersenscans werden gemaakt terwijl ze milkshake dronken. Hoe kleiner de respons in de hersenen in reactie op de smaak van milkshake, hoe groter de kans op overgewicht. De hersenscans toonde dat een bepaald gebied in de hersenen actief werd na een milkshake: het dorsale striatum. Bij de zwaarlijvige proefpersonen lag die activiteit ver onder de maat.
Wetenschappers weten al langere tijd dat genetische factoren bepalend zijn waar het gaat om overgewicht. Dopamine speelt daarbij de hoofdrol. Dit is de stof die in de hersenen het plezierig gevoel oproept. Eten kan tijdelijk het gehalte aan dopamine laten stijgen.
Dopamine speelt niet alleen een rol bij het voelen van plezier, maar heeft ook iets te maken met aanleren van gedrag. De dopamine-receptoren in de hersenen hebben ook iets te maken met verslavingen en met het vermogen om impulsen te weerstaan.
Als artsen kunnen vaststellen wie een risico heeft op overgewicht door de aanwezigheid van de bepalende genvariatie, kan preventief worden ingegrepen. Men kan leren om op andere wijze het gevoel van plezier op te roepen, niet via eten van lekkere dingen, maar via sport bijvoorbeeld. Mogelijk kunnen dan de hersenen opnieuw worden geprogrammeerd, zodat mensen uit de risicogroep niet alleen suikerrijk ongezond voedsel willen nuttigen.

(Science)