De aangeboren overgevoeligheid van de huid voor stoffen (= allergenen) die in het voedsel (= voedsel-allergenen) of de leefomgeving kunnen voorkomen is te behandelen met psychologisch interventie.

eczeem.jpgDat komt naar voren uit een review van acht (placebogecontroleerde) onderzoeken. In die onderzoeken werd gekeken wat het effect is van diverse psychologische interventies bij atopische dermatitis. De onderzoeken werden door twee mensen onafhankelijk beoordeeld wat betreft bijvoorbeeld de deelnemers, behandelingen en uitkomsten.
Werkzaam zijn: aromatherapie, autogene training, korte dynamische therapie, cognitieve gedragstherapie en uitleg over goede huidverzorging. De effectgrootte werd berekend.
Ondanks deze mooie resultaten kan nog niet worden gezegd hoe het kan dat deze methoden werken. Het is nog niet goed uit te sluiten dat andere factoren het effect verklaren. Toch kan worden geopperd dat al deze behandelmethoden leiden tot een meer ontspannen houding, waardoor stressreacties minder een negatieve werking uitoefenen.

(Bron: International Archives of Allergy and Immunology, mei 2007)