Er is een nieuw onderzoek uit dat laat zien dat het medicijn Propecia bij veel mannen goed werkt om haaruitval af te remmen. Het gaat hier om een goed opgezet onderzoek, omdat er ook een controlegroep was èn de studie over 5 jaar uitgesmeerd werd.

De resultaten laten ondermeer zien dat bij 65% van de 1.600 proefpersonen wat haar teruggroeide.


Het is het eerste onderzoek dat naar de effecten van Propecia op lange termijn kijkt, de meeste andere onderzoek gaan niet verder dan één of twee jaar. De hergroei van het haar blijkt trouwens minimaal, dus de effecten van dit medicijn zijn niet zo zichtbaar als haartransplantatie.

Bijzonder aan de onderzoeksresultaten is dat er een groot verschil te zien was tussen de mannen die 5 jaar lang een neppil slikten en de behandelde groep. De verschillen werden steeds groter en groter.

Hieruit blijkt: als iemand een probleem heeft met de haargrens kun je het beste vroeg beginnen met innemen van Propecia, want dan zijn de resultaten relatief het grootst.

Ongeveer 2% van de mannen die Propecia slikte, meldde dat ze last kregen van verminderde belangstelling voor seks of erectieproblemen. Die problemen verdwijnen als de inname van finasteride gestopt wordt.

Propecia is gewoon hetzelfde als 1 mg Finasteride, dat al jarenlang gebruikt wordt tegen prostaatvergroting. Dat wordt net als haaruitval in gang gezet door DHT (bepaalde actieve vorm van testosteron). Finasteride wordt in veel landen al gebruikt, maar is in ons land officieel nog niet goedgekeurd. Je kunt het wel via de Nederlandse huisartsen en dermatologen krijgen, omdat het onder de naam Proscar (voor prostaatvergroting) verkocht wordt in 5 mg pilletjes. Die kun je makkelijk met een pillensnijdertje in vieren hakken en er daarvan één per dag innemen.We kunnen verder vermelden dat er aan een ander veelbelovend medicijn gewerkt wordt: Dutasteride. Het is in de VS al goedgekeurd ter behandeling van prostaatvergroting. Dutasteride (GI198745) lijkt in werking op Propecia / Finasteride, want het remt het enzym dat testosteron omzet in DHT. In tegenstelling tot Finasteride blokkeert het de beide typen enzymen die DHT produceren in plaats van maar één. Daardoor werkt het zoals het er nu naar uit ziet krachtiger tegen haaruitval dan finasteride.


Het plaatje laat de resultaten vòòr en na de behandeling zien van een man die één jaar behandeld is met Finasteride.

Er zijn overigens ook natuurlijke alternatieven die dezelfde werking hebben als Finasteride, zoals het kruid zaagtandpalm. Over die alternatieven volgt in een ander artikel meer. Wel berichten we je alvast dat druivenpittenextract (proanthocyaniden), groene thee en omega-3-vetzuren ook de aanmaak van DHT remmen.

(Bron: European Journal of dermatology)