Websites met tips over hoe jezelf uit te hongeren, te braken en eetstoornissen te verbergen voor je omgeving, noemt men ‘Pro-anorexia’. Uit onderzoek blijkt dit soort sites onder andere het zelfbeeld, het zelfvertrouwen en de zelfwaardering van vrouwen negatief te beinvloeden.

De 24 deelnemende vrouwen konden willekeurig een van de volgende websites bekijken: een ‘pro-anorexia’ website, een website over mode en trends of een website over interieur. Voor en na het bekijken van de site vulden zij vragenlijsten in betreffende gemoedstoestand en cognities.

De vrouwen, die de ‘pro-anorexia’ site hadden bekeken, bleken na het bekijken van de site een lager zelfvertrouwen, zelfbeeld en zelfwaardering te hebben en vonden zichzelf minder aantrekkelijk. Daarnaast had het een negatief effect op hun gemoedstoestand en dachten zij vaker te dik te zijn. Deze bevindingen werden niet gevonden bij de vrouwen die de andere twee websites bekeken hadden.

‘Pro-anorexia sites’, die plaatjes van extreem dunne vrouwen en meisjes bevatten en waarop tips staan om (nog meer) gewicht te verliezen, kunnen eetproblemen dan ook instandhouden en/of verergeren. (European Eating Disorders Review, juli 2006)