In Nederland is de Positieve Psychologie langzaam in opkomst. Er is nu voor het eerst een serieus Nederlandstalig overzichtswerk geschreven en dat is een veelbelovende ontwikkeling. Zoals de titel Positieve Psychologie in de praktijk al aangeeft, is het boek bedoeld voor psychologen. Er is voor de geïnteresseerde leek echter veel te genieten. Wie serieus wil werken aan zijn persoonlijke ontwikkeling kan met dit boek een goed begin maken.
Positieve Psychologie
Wat de Positieve Psychologie precies inhoudt, is nog niet altijd even duidelijk. Over definities worden in de wetenschap een hoop oorlogjes gevoerd. Bannink houdt zich hier niet mee bezig en bespreekt simpelweg die onderwerpen waar in de Positieve Psychologie veel onderzoek naar wordt gedaan. Ze noemt deze de “familieleden” van de Positieve Psychologie. Denk daarbij onder andere aan optimisme, hoop, positieve emoties, veerkracht, geluk, flow en dankbaarheid. Dat werkt goed en vormt een verhelderende inleiding op het onderwerp.

Lastige onderwerpen worden op een correcte en duidelijke manier behandeld. Optimisme is bijvoorbeeld een onderwerp waar veel valkuilen liggen. In veel populaire zelfhulpboeken wordt optimisme als de oplossing van alles gezien. Er wordt dan gesteld dat we altijd breed grijnzend door het leven kunnen gaan, wanneer we alle gebeurtenissen in ons leven op een positieve manier uitleggen. Bannink trapt niet in deze val. Ze legt aan de hand van onderzoek uit dat pessimistische mensen op een bepaalde manier denken. Wie deze denkpatronen bij zichzelf inziet, kan hier op inspelen door een meer optimistische denkstijl aan te leren. Deze genuanceerde uitleg geeft handvaten voor de praktische toepassing en maakt het onderwerp op een nuchtere manier bespreekbaar. En dat is nu precies waar de toegevoegde waarde van de Positieve Psychologie ligt.

Bij het bespreken van de familieleden is het prettig dat Bannink praktische oefeningen geeft. In de hoofdstukken over de familieleden bespreekt ze niet alleen wetenschappelijk onderzoek en theorie, maar geeft ze ook tips om dit in je leven toe te passen. In het hoofdstuk over Positieve emoties bijvoorbeeld:
Daarnaast illustreert ze de theorie met voorbeelden uit praktijk en met metaforen en verhalen. Hierdoor worden de onderwerpen invoelbaar en tastbaar.

“ Kies voor deze oefening iemand die je aardig vindt (dat kan je partner zijn, maar dat hoeft niet) en die je dagelijks ziet. Spreek een week lang (of langer als je dat prettig vindt) met die persoon af om elkaar dagelijks over een of meer positieve gebeurtenissen van die dag te vertellen. Deze oefening zal het meeste effect op jullie relatie en op jezelf hebben als de reactie van de ander op dat verhaal positief en enthousiast is.” (p. 50)

Naast een bespreking van de familieleden, bespreekt Bannink ook de bruikbaarheid van de Positieve Psychologie in de klinische praktijk. Dit deel van het boek is vooral interessant voor psychologen. Echter, wie zijn tanden er in zet, kan ook interessante tips voor zijn persoonlijke leven vinden. Met de oplossingsgerichte therapie kun je bijvoorbeeld ook uitstekend zelfstandig aan de slag.

Positieve Psychologie is voorlopig het enige boek over Positieve Psychologie in Nederland. Gelukkig is het ook een goed boek, met heldere uiteenzettingen over de verschillende onderwerpen die er in dit interessante nieuwe onderdeel van de psychologie spelen. Wie zich meer in het onderwerp wil verdiepen, doet er goed aan om dit boek aan te schaffen.