Iedere dag wat pinda’s eten is geen slecht idee, als we afgaan op onderzoek door Mattes van de Amerikaanse Purdue Universiteit. Hij toonde aan dat regelmatig pinda’s eten de kans op hart- en vaatziekten helpt verlagen, zonder dat er sprake is van gewichtstoename. Dat gezonde effect dankt de pinda aan de enkelvoudig onverzadigde vetzuren en magnesium, vitamine E, koper, arginine en vezels. Het is wel belangrijk om te kiezen voor pinda’s zonder zout.

Pinda’s worden vaak onterecht als ongezond bestempeld, omdat ze veel vet bevatten.

Maar het gaat hier om het vet dat gezond is en dus de kans op ziekten kleiner maakt.

In het onderzoek constateerde Mattes afname triglyceriden in het bloed met gemiddeld 24%. Triglyceride is een risicofactor voor hart- en vaatziekten.

Pinda’s zouden al snel een vol gevoel geven, waardoor je niet snel geneigd bent tot overeten. Daar komt bij dat ze volgens Mattes ook zorgen voor een snellere stofwisseling. Als dat zo is, is de kans op gewichtstoename laag.

Eerder bleek al eens dat pinda’s nog andere gunstige effect kunnen hebben. De kans om type-II-diabetes te ontwikkelen gaat omlaag bij vrouwen, als ze vaak noten, pindakaas of pinda’s eten.

(Journal of American College of Nutrition)