Artsen zouden wat meer oog moeten hebben voor de mens achter de klacht. Dat vindt hoogleraar J. de Vries. Dit zou voor een groot deel de angst die veel patiënten hebben flink kunnen verminderen.

Bij het kiezen van de juiste behandeling varen artsen teveel op protocollen en eigen inzicht, zonder te kijken naar wat de patiënt belangrijk vindt, zegt Jolanda de Vries, die sinds september 2006 hoogleraar kwaliteit van leven in een medische setting aan de Universiteit van Tilburg is. Zij wil weten hoe hoe patiënten hun ziekte en behandeling beleven. En hoe een arts daarmee rekening kan houden in het aanbieden van een behandeling of therapie. Patiënten die bijvoorbeeld erg angstig zijn, zouden baat hebben bij begeleiding door een psycholoog.
Zo komt uit onderzoek van De Vries naar voren dat angst bepalend kan zijn voor de keuze van behandeling bij borstkanker. Bij angstige vrouwen is een borstamputatie vaak een betere behandeling is. Als een deel van de borst wordt gespaard, is dat voor sommige vrouwen vaak een reden om juist méér te gaan tobben over de toekomst, stelt de Vries. Soms willen kankerpatiënten liever niet behandeld worden, omdat een ingreep zulke zware psychologische of sociale gevolgen heeft.

De Vries stelt dat de patiënt als geheel individu in de medische wereld met haar vele specialismen buiten beeld is geraakt. Artsen moeten begrijpen dat hoe zij tegen patiënten aankijken en hen bejegenen, iets met diezelfde patiënt doet. 

(Universiteit van Tilburg)