Het hebben van overgewicht wanneer je begin veertig bent, verhoogt de kans op het krijgen van Alzheimer op latere leeftijd. Mensen met hoge vetgehaltes hebben drie maal zo veel kans op het krijgen van Alzheimer dan diegenen met lagere vetgehaltes.Dat blijkt uit onderzoek dat 9.000 mannen en vrouwen betrof. Zij werden tussen 1964 en 1973 onderzocht en waren in die tijd tussen de 40 en 45 jaar. Bij hun werd aan de achterkant en bij de armen lichaamsvet gemeten. Gedurende een follow-up periode van gemiddeld 23 jaar zijn er 221 gevallen van Alzeimer geconstateerd.

Het verband tussen vetniveau en Alzheimer was zelfs sterker wanneer de Body Mass Index (BMI) meegerekend was. Dit is een meting die de verhouding tussen gewicht en lengte aangeeft. Het is een manier om overgewicht of obesiteit aan te geven, maar geeft niet de vetdistributie aan.

Het is daarom belangrijk dat doctoren hun pati├źnten van middelbare leeftijd meer op hun gewicht attenderen. Het verliezen van gewicht en lichaamsvet is namelijk niet alleen goed voor het hart maar ook voor de hersenen. De volgende stap is om te achterhalen of gewichtsverlies het risico op Alzheimer verminderd.

(Reuters Health, 6 april 2006)