Peuters kunnen de kans op overgewicht op latere leeftijd verlagen via hun ouders. Zij zouden ervoor moeten waken dat hun kindje niet teveel suikers binnenkrijgt via gezoet drinken. Dat zegt onderzoekers van de GGD Midden-Nederland naar aanleiding van de Gezondheidsmonitor onder 0- tot 4-jarigen.

peuterEén op de drie peuters krijgt minstens driemaal per dag een zoet drankje. Daarbij kun je denken aan diksap, appelsap, thee met suiker. Daardoor krijgen ze teveel suikers binnen en stijgt de kans op overgewicht op latere leeftijd. Het is beter om te kiezen voor fruit als gezond tussendoortje. Toch eet bijna 30% van de kleine kinderen dit niet dagelijks.

Al in de zuigelingentijd kun je een kind beschermen tegen overgewicht door het geven van borstvoeding. Hoe langer de borstvoeding wordt gegeven, hoe minder overgewicht op latere leeftijd.
Uit de gezondheidsmonitor blijkt ook dat bijna alle ouders zorgen hebben over de opvoeding. Die zorgen zijn er vooral in periodes waarin het kind zich flink ontwikkelt. Bij één op de zeven kinderen weten de ouders niet dat ze dan bij vragen een beroep kunnen doen op het consultatiebureau, of het Centrum voor Jeugd en Gezin.
Kijk op www.GGDAtlas.nl voor meer resultaten uit dit onderzoek.

(Bron: GGD Midden Nederland, foto: Flickr imcountingufoz)