HersenscanOnderzoek suggereert dat er een overeenkomst is tussen zwaarlijvige mensen die zich overeten en personen met een drugsverslaving. Hersenscans lieten zien dat bij het overeten dezelfde gebieden in de hersenen actief zijn als bij mensen die hunkeren naar drugs.

Het Amerikaanse team die het onderzoek uitvoerde zegt dat deze resultaten zouden kunnen helpen bij het zoeken naar nieuwe behandelmethodes. De onderzoekers hebben de hersenen van zeven mensen met overgewicht bestudeerd. Deze mensen hadden allemaal een implantaat in de hersenen die elektronische signalen stuurt naar de gebieden die betrokken zijn bij verzadiging. Om de relatie tussen de maag en de hersenen te bestuderen kregen de vrijwilligers om de paar weken twee hersenscans, waarbij de ene scan met implantaat was ingeschakeld en de andere uitgeschakeld.

Wanneer de implantaat was ingeschakeld, voelden de vrijwilligers zich voldaan. Op de scan was dan een toegenomen metabolisme waarneembaar in de hippocampus , een gebied in de hersenen die betrokken is bij emotioneel gedrag, leren en herinneren, de orbitofrontale cortex en het striatum. Dr. gene-Jack Wang, de leider van het onderzoek, zei “Op het moment dat we deze scans onder ogen kregen, deed het mij meteen denken aan mijn eerdere studie naar drugsmisbruik – dezelfde gebieden werden namelijk geactiveerd”.

Al is het onderzoek kleinschalig, het helpt ons wel te begrijpen waar het verlangen naar eten vandaan komt. (BBC)