Volgens Britse onderzoekers is er een goedkope en eenvoudige manier om sneller een wond te laten genezen: door over te schrijven. Dit vermindert stress en psychologische spanning.

Door het schrijven verwerkt men eventuele vervelende, ingrijpende gebeurtenissen en dat is gunstig voor het afweersysteem.

36 mensen namen deel aan het onderzoek. De helft moest gedurende elke dag 20 minuten over een recente traumatische ervaring schrijven. Het andere deel werd gevraagd om over minder belangrijke

onderwerpen te schrijven.

Daarna werd er een klein wondje gemaakt in de bovenarm. 14 dagen later bestudeerde men de wondjes. En het opmerkelijke was dat de groep die over traumatische ervaring had geschreven gemiddeld genomen een beter genezen wond kon laten zien dan de anderen. Deze onderzoeksbevindingen kunnen belangrijk zijn voor hulp aan mensen die te maken hebben met ingrijpende gebeurtenissen en/of operaties. Overigens bleek eerder al uit onderzoek door de UVA dat schrijven over traumatische gebeurtenissen een absoluut effectief middel is.

(BMJ, 06-09-2003)