Recent onderzoek heeft aangetoond dat optimistische en vrolijke mensen waarschijnlijk minder risico hebben op hartproblemen.

Uit een Harvard onderzoek blijkt dat gelukkige en optimistische mensen een lager risico op hart- en vaatziekten hebben en minder kans op een beroerte. De wetenschappers analyseerden meer dan 200 studies.
Hoewel sommige mensen van nature gezonder zijn, verlaagt een gevoel van welbevinden risicofactoren als een hoge bloeddruk en cholesterol. Het risico op ziekte was 50 procent lager bij de meest optimistische mensen. Onafhankelijk van de leeftijd, sociaal economische status, rookgedrag en lichaamsgewicht. Ook tevredenheid met het leven en geluk hadden een positieve invloed op de gezondheid van het hart.

Onderzoeker Julia Boehm benadrukt dat het hier om een verband gaat en dat het onderzoek niet bewijst dat welbevinden beschermt tegen hartziekten. Daarbij is het natuurlijk lastig om geluk te meten. Eerdere onderzoeken naar een verband tussen stemming en hartziekten keken vooral naar stress en angst in plaats van positieve gevoelens.

Gelukkige, optimistische mensen hebben een lager risico op hart- en vaatziekten en minder kans op een beroerte zo blijkt uit Harvard onderzoek. De wetenschappers komen tot deze conclusie door meer dan 200 studies op dit gebied te analyseren.

Hoewel sommige mensen van nature gezonder zijn, verlaagt een gevoel van welbevinden risicofactoren als een hoge bloeddruk en cholesterol. Het risico op ziekte was 50 procent lager bij de meest optimistische mensen, onafhankelijk van de leeftijd, sociaal economische status, rookgedrag en lichaamsgewicht. Ook tevredenheid met het leven en geluk hadden een positieve invloed op de gezondheid van het hart.

Onderzoeker Julia Boehm benadrukt dat het hier om een verband gaat en dat het onderzoek niet bewijst dat welbevinden beschermt tegen hartziekten, het is natuurlijk lastig om geluk te meten. Eerdere onderzoeken naar een verband tussen stemming en hartziekten keken vooral naar stress en angst in plaats van positieve gevoelens. Het onderzoek is gepubliceerd in Psychological Bulletin. (Bron: BBC)