Er zijn nu meerdere onderzoeken geweest die bevestigd hebben dat een positieve levensinstelling een wezenlijk verschil uitmaakt in iemands gezondheid en levensduur, hoe negatief de omstandigheden ook zijn.

Uit een onderzoek door de Mayo kliniek bleek dat pessimisme de voorspeller is van slechte gezondheid op middelbare leeftijd en van sterfte.

Waarom is niet precies bekend. Mogelijk lijden optimisten wat minder vaak onder een depressie. En depressie en sterven gaan hand in hand. Optimisten zoeken ook wat eerder medische hulp als er een probleem is en dat voorkomt verergering van de kwaal.

Dr. Guarnere, cardioloog die de traditionele geneeskunde combineert met alternatieve therapieën, is ervan overtuigd dat de gedachten die we hebben omgezet worden in iets biologisch. Het onderzoek ondersteunt die overtuiging. Op basis van dat onderzoek staat vast dat optimisme leidt tot betere resultaten na een operatie. Pessimisme verslechtert juist de immuunfunctie.

Wat om ons heen gebeurt kunnen we niet allemaal veranderen, maar wat we wel kunnen veranderen, dat is onze reactie op die gebeurtenissen, aldus dr. Guarnere.Enkele suggesties:

— De verwachting dat mensen eerlijk en respectvol zijn, omdat jij een goed mens bent, is net zo onrealistisch als de verwachting dat men stopt met de verkoop van vlees, omdat jij vegetariër bent. Andere mensen worden niet eerlijker en respectvoller omdat jij dat bent. Jij kunt wel het goede voorbeeld laten zien, juist aan die mensen die ‘het niet hebben’.

— Weiger (vaak) te klagen en mensen te bekritiseren, maar bedenk ook dat je hart luchten iets anders is dan klagen.

— Neem veel de tijd om te praten met anderen, deel je gedachten en sta open voor support

— Zie het stellen van doelen als een langlopend proces. Maak daarom kleinere subdoelen die je eerst wil bereiken.

— Beloon jezelf voor alle dingen en die je al goed hebt gedaan. Stel daarbij niet te hoge eisen aan jezelf.(Bron: INN).