Al lange tijd is bekend dat zwakke oogbewegingen samenhangen met schizofrenie, maar nu hebben onderzoekers methodes getest om mensen met en zonder schizofrenie aan de hand van oogbewegingtesten van elkaar te onderscheiden.

De onderzoekers drs. Philip Benson en David St. Clair hebben een oogbewegingtest ontwikkeld die bestaat uit ‘smooth pursuit’ (het geleidelijk volgen), ‘free-viewing’ (observeren) en ‘gaze fixation’ (staren). Bij ‘smooth pursuit’ volgen personen een object alleen met hun ogen. Mensen met schizofrenie hebben hier moeite mee en lopen achter op het bewegende object. Ze halen wel het object in, maar dit gaat gepaard met snelle oogbewegingen (rapid eyemovement, oftewel saccade). Tijdens ‘free-viewing’ bekijken de mensen een foto. De meeste mensen maken een specifiek patroon met hun ogen als ze het beeld in zich opnemen. Bij mensen met schizofrenie is er vaak sprake van een afwijkend patroon als zij de foto bekijken. Bij de ‘fixation-task’ kijken mensen zo stil mogelijk naar een stilstaand object. Voor mensen met schizofrenie is het heel moeilijk hun blik vast te houden op het object.

Uit de resultaten van deze testen bleek dat mensen met schizofrenie inderdaad anders met hun ogen bewegen dan de groep gezonde proefpersonen. De onderzoekers probeerden vervolgens diverse modellen uit om de data erin te verwerken. Het meest geschikte model kan namelijk gebruikt worden voor het diagnosticeren van schizofrenie. Uiteindelijk vonden ze een model die een accuraatheid van 98.3 procent bereikte.

Een stimulerend resultaat, vinden de onderzoekers, dat een nieuwe weg inslaat voor klinisch onderzoekers. Met het juiste model kunnen mensen met schizofrenie onderscheiden worden van mensen met een andere psychiatrische stoornis. Daarnaast kan nu verder onderzocht worden wanneer de afwijking zich voor het eerst uit. Tevens kan het gebruikt worden voor onderzoeken naar de vroegtijdige behandeling van psychische aandoeningen.

Het zou uitermate handig zijn als deze testen voldoende blijken om de diagnose schizofrenie vast te stellen. De meeste diagnostische onderzoeken zijn zeer tijdrovend en duur. Een simpele snelle test als deze oogtest zou een uitkomst zijn voor de klinieken en ziekenhuizen.

Zie ook: Philip J. Benson, Sara A. Beedie, Elizabeth Shephard, Ina Giegling, Dan Rujescu, David St. Clair. Simple Viewing Tests Can Detect Eye Movement Abnormalities That Distinguish Schizophrenia Cases from Controls with Exceptional Accuracy. Biological Psychiatry, 2012; 72 (9): 716 DOI: 10.1016/j.biopsych.2012.04.019

Bron: Science Daily