Het is Duitse wetenschappers gelukt het herinneringsvermogen van oude muizen te verbeteren met behulp van een eiwit. Door het eiwit (Dnmt3a2) konden de muizen weer net zo goed dingen onthouden als jonge muizen. Dat meldt neurobioloog Hilmar Bading van de universiteit van Heidelberg.

“Het is bekend dat de geestelijke vaardigheden afnemen bij het ouder worden”, aldus Bading. Het proteïne Dnmt3a2 komt bij ouderen veel minder voor in de hersenen dan bij jongeren. Dat blijkt een oorzaak van de verminderde vaardigheden.

De wetenschappers spoten een virus met het eiwit in de hersenen van de oudere muizen. Daarna waren ze minder vergeetachtig. Ze herinnerden zich bijvoorbeeld beter in welke ruimte ze een elektrisch schokje hadden gekregen. Het effect was ook te zien bij jonge muizen. Zodra bij hen het proteïne Dnmt3a2 werd verminderd, konden ze duidelijk minder onthouden. De ontdekking biedt in de toekomst mogelijk ook kansen voor mensen volgens Bading, maar bij mensen ligt het wel wat ingewikkelder. Het moeilijkst is om een virus in de hersenen van mensen te injecteren.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het vakblad Nature Neuroscience.

Lees meer op Gezondheidsnet.nl:
Vrienden beïnvloeden gewicht