Groene thee kan een goede en verkwikkende slaap opwekken, waardoor men zich overdag uitgerust voelt. Dat zeggen Japanse onderzoekers.

Doordat groene thee rijk is aan de kankerbestrijdende antioxidanten wordt het middel verwerkt in diverse gezondheidsproducten. Thee dankt die werking aan Epigallocatecin-3-gallate. Nu wordt duidelijk aangetoond dat ook het in groene thee aanwezige L-theanine een gunstige werking heeft.

22 mannen kregen in het onderzoek een nepmiddel (controlegroep) of een supplement van 200 mg theanine, dat ze één uur voor het slapengaan innamen. Na een aantal weken draaiden de groepen op. De slaapkwaliteit werd vastgesteld door middel van interviews en vragenlijsten. Ook werd een apparaatje gebruikt, dat het aantal lichaamsbewegingen tijdens de slaap registreerde.

Zo goed als iedereen rapporteerde tijdens de periode van gebruik van theanine afname van vermoeidheidsklachten en verminderde slaapbehoefte overdag. Dit gebeurde niet tijdens het slikken van het nepmiddel.

De resultaten van dit onderzoek worden toegelicht op het 17e congres van de European Sleep Research Society dat in oktober 2004 plaatsvindt.