RouwAls je te maken krijgt met verlies van geliefde personen of een drastische wijziging in je levensloop door verlies van je baan bijvoorbeeld, heb je tijd nodig om hiermee goed om te kunnen gaan. Ieder reageert op zijn eigen manier op het verlies. De reacties kunnen dus sterk uiteenlopen.
Accepteer het verlies en ga met je gevoelens aan de slag. Het ontkennen van negatieve emoties kan op een later moment tot lichamelijke klachten leiden. Er zijn verschillende manieren om je emoties te uiten of plaats te geven. Probeer bijvoorbeeld je gedachten op te schrijven in een dagboek, schrijf een brief of maak een fotoalbum. Blijf zorgdragen voor een gezonde levensstijl door goede voeding tot je te nemen. Ook voldoende slaap en lichaamsbeweging zijn belangrijk. Je kunt het beste drugs en alcohol vermijden, omdat die het omgaan met emoties juist bemoeilijken.
Neem er de tijd voor om te rouwen in je eigen tempo. Alle emoties zouden toegestaan mogen zijn, omdat ze deel uitmaken van het proces: huilen, lachten of gewoon treurig zijn. Besef ook dat verdrietgevoelens op bepaalde tijden weer de kop op steken, zoals bij een verjaardag of andere feestdagen.

(Healthday news, voor meer informatie: PDF Psychowijzer)