Met aanpassing van voeding valt veel narigheid te voorkomen, met name op latere leeftijd. Dat wordt weer eens bevestigd in onderzoek onder 1.600 personen van 70 jaar of ouder.

Dit onderzoek richtte zich op het dieet dat dementie voorkomt.

Het onderzoek wijst heel duidelijk uit: het eten van voeding rijk aan omega-3-vetzuren beschermt tegen cognitieve achteruitgang, en ook tegen dementie. Omega-3-vetzuren komt veel voor in vette vissoorten, zoals zalm en makreel. Mensen die dat liever niet eten, vinden omega-3 in lijnzaadolie, maar dan in iets minder sterke vorm.

Van Omega-3-vetzuren werd al eerder een positieve werking aangetoond o.m. bij astma en allergie voor melk. Het is een nieuw wapen in de strijd tegen sommige vormen van kanker. Maar op de eerste plaats hebben wetenschappers zich beziggehouden met de vraag wat het verband is tussen omega-3-vetzuren en het (voorkomen van) hart- en vaatziekten (pas de laatste vijf jaar).

En met deze nieuwe onderzoeksuitkomst hebben we nog meer ondersteuning voor het idee dat het volgen van een juist voedingspatroon één van de meest belangrijke dingen is die je kunt doen, en dat dan niet alleen om meer jaren aan je leven toe te voegen, maar vooral de levenskwaliteit te verbeteren.

(European Journal of Clinical Nutrition December)