Luisteren naar de muziek waar je van houdt, is goed voor je hart. Uit onderzoek van de University of Maryland School of Medicine in Baltimore blijkt namelijk dat je aders wijder worden door het luisteren naar je favoriete feelgood muziek.

Het gaat om een kleinschalig onderzoek waarbij tien studenten betrokken waren. Zij werden gevraagd om hun favoriete muziek uit te kiezen. Ze kregen die te horen en daarnaast nog drie andere deuntjes: ‘gestresste’, ontspannende en grappige muziek. De onderzoekers gingen hierbij de diameter van de aders na. Uit hun cijfers blijkt dat aders 26 procent uitzetten als je naar je favoriete muziek luistert. Hoor je naar jouw mening slechte deuntjes, vernauwen ze met 6 procent. De druk in je aders varieert afhankelijk van de diameter en de elasticiteit van de ader.
Bij het luisteren naar feelgood muziek komt endorfine vrij, dat stressverlagend werkt. Dezelfde universiteit toonde al eerder aan dat positieve emoties, zoals lachen, een gunstig effect uitoefenen op het cardiovasculaire systeem.

(University of Mariland)