Mensen die ‘s nachts werken lopen meer risico op een slechte hartgesteldheid. Dit wordt veroorzaakt door chronische stress door het werkpatroon.


Onderzoekers vergeleken werkenden in de nachtdienst met mensen die in de dagdienst werkten. De mensen in nachtdienst hadden een twee keer zo’n grote kans op een onregelmatige hartslag dan mensen in dagdienst. Dit kan, maar hoeft niet een indicatie zijn voor het ontwikkelen van meer hartproblemen.


Uit onderzoek van de universiteit in Milaan bleek ook dat mensen die nachtdiensten draaien een verhoogd risico op hartziekten hebben. Hieruit bleek dat het hart niet goed functioneerde tijdens het midden van de nacht, omdat het lichaam is geprogrammeerd om op die tijd rust te hebben.

N.B. Recent onderzoek geeft aan dat het optreden van hart- en vaatziekten voor 50% genetisch is bepaald. De overige oorzaken van hart- en vaatziekten kunnen ruwweg worden verdeeld in twee gebieden: (1) verkeerde voeding en (2) invloeden vanuit de omgeving (luchtverontreiniging, toxines in voeding, stress). Daar kan dus aan gewerkt worden.


(the Occupational and Environmental Medicine journal, Zorgkrant).