N-acetylcysteine (NAC) kan bij kinderen met een autismespectrumstoornis gevoelens van irritatie verminderen. Dat komt naar voren uit een vier maanden durend dubbelblind (verkennend) onderzoek bij 33 kinderen met een autismespectrumstoornis.

De drie tot tien jaar oud kinderen kregen diverse doseringen NAC (900-2700 mg per dag) of een placebo, een pil zonder werkzame stof.
Via een gedragsvragenlijst werd aan het begin van het onderzoek en daarna telkens vier weken later gekeken hoe het ging met het gedrag. Uit de data blijkt dat NAC tot verbetering leidt als het gaat om tekenen van irritatie. Ook nam zich herhalend gedrag af, dat vaak bij autisme voorkomt
Eerder liet onderzoek al eens zien dat NAC kenmerken van een obsessieve-compulsieve stoornis doet verbleken.

NAC is een zwavelhoudend aminozuur dat de aanmaak van een ander aminozuur in de cellen bevordert: glutathion, een stof met antioxidant eigenschappen. Dat betekent dat deze op celniveau oxidatieve stress tegengaat.
De stof speelt in elk geval een rol in de energiestofwisseling en bij celdeling.

(Bron: “A randomized controlled pilot trial of oral N-acetylcysteine in children with autism”, Biological Psychiatry, 2012 Jun 1; 71(11):956-61; foto: juliejordanscott, for the Artistic Mother’s Group: Samuel Study” #9)