De lange termijn gevolgen van een longontsteking kunnen schadelijker zijn voor de gezondheid dan een hartaanval. Daarbij verdubbelt na een longontsteking de kans op een depressie of cognitieve beperking.

Tot die conclusie komen onderzoekers van de University of Michigan en de University of Washington. Vooral ouderen die in het ziekenhuis worden opgenomen met een longontsteking krijgen na afloop vaak te maken met allerlei klachten. De effecten hiervan zijn vergelijkbaar met een beroerte of hartaanval.

“Longontsteking is niet alleen een levensbedreigende aandoening op het moment zelf, maar het kan je leven ook veranderen”, aldus onderzoeker Theodore J. Iwashyna. “De chronische zorg die nodig is en de verminderde kwaliteit van leven zijn vergelijkbaar met die van de overlevers van een hartziekten. Toch verdiepen we ons veel minder in het voorkomen van een longontsteking.”

Patiënten die behandeld zijn voor longontsteking, ook de patiënten die in negen jaar een keer opgenomen zijn en geen intensive care nodig hadden, liepen een twee keer zo hoog risico op het ontwikkelen van cognitieve beperkingen. Ook de kans op depressieve symptomen werd bijna twee keer zo groot.

“Zelfs als de patiënt niet op de intensive care wordt opgenomen, maar wel in het ziekenhuis ligt, zijn de lange termijn effecten veel groter dan gedacht. Na opname neemt het risico op problemen bij dagelijkse activiteiten zoals lopen, koken en de badkamer gebruiken namelijk behoorlijk toe.

De resultaten zijn verschenen in het American Journal of Medicine.
Bron: gezondheidsnet.nl