Mensen luisteren naar muziek als ze zich verdrietig voelen. Nu is aangetoond dat muziek ook systemen in de hersenen in werking stelt, die fysiek voor een blijer en gelukkiger gevoel zorgen. Dezelfde hersenstructuren die reageren op voedsel en seks worden ook geactiveerd door muziek.



De Australische onderzoekers Dr. Blood en Zatorre maakten gebruik van PET-scans om na te kunnen gaan welke delen van de hersenen door muziek worden gestimuleerd. Eerdere studies hebben al uitgewezen, dat de middenhersenen reageren op voedsel en seks met een gevoel van euforie. De PET scans wezen uit dat er in dit deel van de hersenen ook activiteiten worden ontplooid wanneer er naar muziek wordt geluisterd.

Hoe is dit onderzocht? Aan 10 muzikanten werd gevraagd om hun favoriete muziek te selecteren. Terwijl er een scan werd gemaakt, moesten ze een aantal maal naar vier verschillende audiostromen luisteren die steeds in willekeurige volgorde werden afgespeeld. De stromen bestonden uit: de geselecteerde muziek, andere muziek, algemene geluiden en stilte. Wanneer de deelnemers muziek hoorden die hun ‘kippenvel’ bezorgde, registreerde de scan activiteiten in dat deel van de hersenen dat ook reageert op voedsel en seks. Op de andere geluiden werd niet door de hersenen gereageerd.

De onderzoekers concluderen hieruit dat muziek een goede manier is om stress en verdriet te overwinnen.

Uiteraard spelen cultuur en persoonlijke voorkeur daarbij een grote rol. De ene persoon zal zich prettiger gaan voelen door rock, de andere persoon zal vooral geraakt worden door Beethoven. Maar het effect is in beide gevallen hetzelfde.

Waarom muziek bij mensen zo’n sterk effect te zien geeft, is nog niet helemaal duidelijk. Onze belangstelling voor voeding en seks heeft een functie in het voortplantingsproces, maar muziek is niet ontwikkeld om de kans op nageslacht te verhogen.

Hoe dan ook, je kunt hieruit concluderen dat luisteren naar muziek zowel ons welbevinden als onze lichamelijke toestand enorm veel goed doet, doordat het je hersenen een signaal van euforie laat produceren.

(Bronnen: LA Times, Associated Press)