De omgang met je moeder tijdens de eerste 12 tot 18 maanden van je leven voorspellen je gedrag in romantische relaties twintig jaar later.

Dat blijkt uit onderzoek aan de University of Minnesota.
Nog voor dat je het kan onthouden, voor dat je taal hebt om het te beschrijven en terwijl je het niet helemaal bewust mee maakt ontstaan er patronen en houdingen in de hersenen. Onder andere hoe liefdevol je wordt behandeld heeft hier invloed op.
Patronen
Deze ontstane houding kan veranderen binnen nieuwe relaties of met therapie, maar in tijden van stress valt iemand vaak terug in oude patronen. Het slecht behandelde kind schiet bijvoorbeeld snel in de verdediging, terwijl een kind waarbij de moeder aandachtig en ondersteunend was, vertrouwt op de ‘goodwill’ van een persoon.

“Dit is geen nieuw idee. Wat er gebeurt met je als een kind heeft invloed op de volwassenen die je wordt.”, vertelt onderzoeker Jeffry Simpson. “Gedegen bewijs voor dit idee ontbrak echter nog.” Samen met zijn collega’s volgde Simpson 75 personen vanaf de geboorte tot halverwege de dertig.
Overwinnen
Volgens Simpson is het vooral van belang om gedrag dat in de kindertijd is ontstaan onder woorden te brengen. “Bij een toegewijde en betrouwbare partner is het mogelijk om deze oude patronen te overwinnen.” (Bron: Gezondheidsnet)