Voeding die relatief weinig calorie‘n bevat, vermindert bij muizen de opstapeling van een stof die in verband wordt gebracht met geheugenverlies. Maar zou dit ook bij mensen het geval zijn?

Volgen Finch, die over het onderzoek berichtte in het vakblad Neurobiology of Aging, is dat nog lang niet zeker. Je kunt niet zeggen dat wat voor muizen geldt, ook op mensen betrekking heeft.

In zijn onderzoeken werden muizen gebruikt bij wie een gen was veranderd, waardoor zij erfelijk belast waren voor Alzheimer. Op jonge leeftijd verdeelde men de muizen over twee groepen. De ene groep diertjes kon eten wat ze maar wilden, de andere groep ontving gedurende vier weken caloriearme voeding (40% minder caloriën). De onderzoekers bepaalden vervolgens vooral de vorming van beta-amyloid, dat in grote hoeveelheden blijkt voor te komen in de hippocampus en frontale cortex (hersengebieden) bij mensen met Alzheimer. Deze gebieden zijn verantwoordelijk voor de geheugenfunctie.

Dat caloriearme voeding zo’n groot effect heeft op beta-amyloid, althans bij muizen, dat is wel zeker. Onduidelijk is waarom minder eten minder schade geeft. Het zou kunnen dat dit te maken heeft met vermindering van bloedsuiker en insuline. Het onderzoek wordt door Finch vervolgd.