Deze cijfers heeft het TNO recentelijk gepresenteerd tijdens de Landelijk Congres Eetstoornissen in Rotterdam. Dat tienermeisjes vaak ongezond lijnen komt volgens TNO door de houding tegenover het schoonheidsideaal en de invloed van de omgeving. Vriendinnen en zussen zijn vaak aan het lijnen. Maar liefst 80 procent van de meisjes tussen de 13 en 18 zeggen wel eens een dieet te hebben gevolgd. Dit is niet altijd ongezond. Bij één op de vijf meisjes met ondergewicht is er sprake van ongezond of extreem lijnen. TNO heeft 1188 meisjes naar hun eetpatroon gevraagd. Daarvan heeft 9 procent overgewicht en 11 procent ondergewicht.

Een kwart van deze groep gebruikt ongezonde lijnvormen, zoals het overslaan van maaltijden of het uitsluiten van bepaalde voedingstoffen. Eenzijdig eten hoort ook bij ongezond lijngedrag.

Een andere kwart lijnt extreem of gevaarlijk, door te laxeren, te braken of door helemaal niets meer te eten. De extreme lijnpogingen worden vooral ondernomen door meisjes met een laag zelfvertrouwen. Deze meisjes geven aan gelukkiger te zijn, lekkerder in hun vel te zitten als ze slanker zijn. Ook voelen ze zich trots wanneer ze op dieet zijn. Opvallend is dat meisjes die extreem lijnen vaker roken dan meisjes die niet of gezond lijnen.

TNO pleit voor meer voorlichting over het voorkomen van eetstoornissen en overgewicht. Ook moet er meer aandacht besteed worden over hoe je op een gezonde wijze zou kunnen afvallen en hoe je dan je gewicht op peil kunt houden. (TNO)