Onderzoek in de VS geeft aan dat ook kinderen die blootgesteld zijn aan een minimale hoeveelheid sigarettenrook problemen ondervinden bij het lezen, rekenen en logisch redeneren in tegenstelling tot kinderen die niet regelmatig die rook inademen.Onderzoekers gingen bij 4.400 kinderen (van 6-16 jaar) na of er in hun bloed cotinine (afbraakproduct van nicotine) te vinden was en of ze regelmatig aan sigarettenrook waren blootgesteld. Daarnaast bepaalden ze de cognitieve mogelijkheden.

Men constateerde dat hoe hoger het cotininegehalte in het bloed was, hoe groter de achteruitgang van de cognitieve vaardigheden.

In de VS zou 85% van de kinderen te meten hoeveelheden cotinine in het bloed hebben. Cijfers uit ons land wijzen uit dat 22% van kinderen en pubers thuis blootgesteld wordt aan roken.

Passief meeroken is in eerder wetenschappelijk onderzoek gerelateerd aan hogere risico’s op kinderastma, oorontsteking, ademhalingsproblemen en wiegedood. Gebrek aan vitamine C kan hier mee te maken hebben.

(Onderzoek: Cincinnati Children’s Hospital Medical Center; geen samenvatting aanwezig)