Sinaasappels van biologische aard kunnen 30% meer vitamine C bevatten dan gewone sinaasappels, meldden onderzoekers bij de Great Lakes congres van de American Chemical Society, ‘s werelds grootste wetenschappelijke organisatie.

Meestal komt biologisch voedsel van kleinere boeren die hun waar aanprijzen met ‘gezond’, ‘lekker’ en ‘natuurlijk’. Deze beweringen worden meestal gemaakt zonder te kunnen refereren aan een standaard.

De sinaasappel staat bekend om zijn hoge waarde vitamine C en dat is commercieel uitgebuit, maar niemand is nog op het idee gekomen om biologische met gewone sinaasappels te vergelijken, zegt Theo Clark, leider van het onderzoek.

Gewone sinaasappels zijn groter dan biologische en ze hebben een diepere oranje kleur. Omdat gewone sinaasappels veel groter zijn hadden we verwacht dat deze juist veel meer vitamine C zou bevatten. Maar tot de verrassing van Clark was het tegendeel waar. Middels chemische isolatie technieken gecombineerd met nuclear magnetic resonance (NMR) spectroscopie kwam aan het licht dat biologisch fruit 30% meer vitamine C bevat dan de gewone, zelfs als de biologische variant de helft was qua grootte.