Mannen vinden vrouwen met dezelfde gelaatstrekken aantrekkelijker dan vrouwen die meer van hen verschillen. Het gaat hierbij om de oog- en haarkleur, de dikte van wenkbrauwen en lippen en de aanwezigheid van een kuiltje in de kin.

Tot die conclusie komen onderzoekers van het Franse instituut voor ontwikkelingswetenschap in Montpellier. De uitkomsten versterken de theorie van homogamie. Volgens deze theorie gaan individuen op zoek naar een seksuele partner die op hen lijkt. Dat geldt niet alleen voor uiterlijk, maar ook andere (genetische) eigenschappen.

Voor het onderzoek kregen honderd mannen de opdracht foto’s van vrouwengezichten te beoordelen. Vervolgens werd het experiment herhaald met een andere groep mannen. Zij moesten kunstmatige foto’s van vrouwen beoordelen. De gezichten van de foto’s verschilden op het gebied van oog- en haarkleur, lip- en wenkbrauwdikte en de aan- of afwezigheid van een kuiltje in de kin.

Uit de experimenten bleek dat mannen over het algemeen kiezen voor vrouwen met gelaatstrekken die op die van henzelf lijken. In het tweede experiment mochten de mannen steeds uit vier foto’s kiezen. Bijna 40 procent koos voor het gezicht met de meeste overeenkomsten. Als laatste analyseerden de onderzoekers foto’s van echtparen die ten minste een kind hadden. De stellen hadden meer overeenkomstige gelaatstrekken dan twee willekeurig gekozen individuen.

Homogamie is een belangrijk onderwerp voor onderzoek. Er is nog altijd veel onduidelijk op dit gebied. Bijvoorbeeld of kinderen van een koppel dat genetisch redelijk gelijk is, juist voordelen ervaart of niet. Meer onderzoek moet dit uitwijzen.

De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift PLOS One.

Lees meer op Gezondheids.net:
‘Mannen vallen op vrouwen die op hen lijken’