Vrouwen eten meestal gezonder dan mannen, omdat ze beter letten op de calorieën en meer groenten en fruit eet. Behalve dan als ze last krijgen van stress – dan krijgen ze een hang naar junk food. Bij mannen is het precies andersom, ontdekten psychologen van Montclair State University.

De onderzoekers deden eerst proeven met vrouwelijke studenten. Die kregen in een lab de mogelijkheid om chips, M&M’s, pinda’s of druiven te eten. De studenten kregen te horen dat de snacks een blijk van waardering waren. De onderzoekers hielden bij hoeveel ervan gegeten wordt. Zij zorgden ervoor dat de ene helft van de proefpersonen onder stress stond, en de andere helft niet. De stressgroep moest vraagstukken oplossen waarvoor geen oplossing bestond, de ongestreste groep kreeg vraagstukken waarop wel een antwoord mogelijk was. Daarna herhaalden de onderzoekers hun experimenten met mannelijke studenten.
De geconsumeerde hoeveelheid voedsel veranderde niet door de stress. Het soort voedsel dat de studenten aten veranderde wel. Mannen gingen gezonder eten door stress, vrouwen juist ongezonder.
De onderzoekers vermoeden dat psychologische verschillen tussen mannen en vrouwen het verschil veroorzaken.

(Appetite. 2007 Nov;49(3):696-9.)