In het blad Medical Hypotheses bracht een onderzoeker van Pantox Labotories het idee naar voren dat alcohol zorgt voor betere spiergroei. Het azijnzuur dat ontstaat als alcohol verbrand wordt stimuleert de aanmaak van AMP, een molecuul dat energie geeft. AMP is stuurt het enzym kinase aan, dat eiwitten aan elkaar last. Meer kinase betekent daardoor meer complexe eiwitten die actief zijn rond de insulinereceptor. Hopenlijk is dit nog te volgen…


Het komt erop neer dat alcohol de gevoeligheid van spiercellen voor insuline verhoogt en dat is gunstig.

Dit blijft dus alleen maar een veronderstelling.


In onderzoek is in ieder geval wel aangetoond dat matig alcoholgebruik bescherming geeft tegen hart- en vaatziekten, doordat alcohol de aanmaak van het ‘goede cholesterol’, het HDL, verhoogt. Naarmate je meer HDL (transport-eiwitten) in je bloed hebt zitten, en minder LDL, heb je minder kans op hart- en vaatziekten

Een glaasje bier of wijn drinken vermindert daardoor de kans op overlijden door kransvatziekte, zo blijkt uit een Frans onderzoek.


Wijn bevat polyfenolen. Die kunnen de cholesterol-transportlichamen in het lichaam beschermen tegen oxidatie. Dat betekent: kankerremmende capaciteiten. Die bescherming betekent ook dat verdikking van de vaatwanden (dat leidt tot hoge bloeddruk)voorkomen wordt.


Groot nadeel van alcohol is dat het de hormoonhuishouding in de war kan schoppen bij zowel mannen als vrouwen. Doordat de lever alle aandacht moet richten op het ontgiftigen van de alcohol wordt er veel minder oestrogeen in het mannenlichaam afgebroken, waardoor het testosteron afneemt.