De eetbuien, het braken en het laxeren die kunnen voorkomen bij mensen met eetstoornissen kunnen levensbedreigend zijn. Veel mensen met boulimie blijken hiervan totaal niet op de hoogte.De voortdurende mentale spanning en het verstoord voedingspatroon eisen uiteindelijk lichamelijk hun tol. Vooral het gebruik van laxeermiddelen en plaspillen, het frequente overgeven en het ontstaan van voedingstekorten kunnen snel tot een levensbedreigende omvang uitgroeien.

Hartproblemen zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij mensen met boulimie. Die ontstaan door een tekort aan kalium in het bloed: door het overgeven gaat veel kalium verloren en dit leidt automatisch tot een tekort (hypokaliëmie). Kalium is een stof die essentieel is voor het goed functioneren van de lichaamscellen. Wanneer het kaliumgehalte daalt, vermindert de elektrische activiteit in de lichaamscellen, zoals in de spieren. Eén van de meest bedreigde organen bij een kaliumtekort is de hartspier. De elektrische activiteit van het hart raakt verstoord zodat de elektrische prikkel die de hartslag uitlokt en coòrdineert, afwijkingen begint te vertonen. Er ontstaan hartritmestoornissen die in uitzonderlijke gevallen uitmonden in een hartstilstand. Andere symptomen die bij een kaliumtekort optreden zijn spierpijnen, spierzwakte, spierkrampen, duizeligheid, vochtophoping in armen en benen en soms ook epileptische aanvallen. Uitdroging ten gevolge van het frequente braken, laxeren en het slikken van plaspillen kan eveneens tot hartproblemen leiden.

Over de gevolgen voor de vruchtbaarheid en de kans op zwangerschap bij vrouwen met boulimie is weinig bekend. Eén studie geeft aan dat er een verhoogd risico is op een miskramen.

(Bron: UZ Gezondheidsbrief)