We leven in een drukke tijd met onbegrensde mogelijkheden. Als je niet slaagt, is dat vooral je eigen fout. Zorgt dit voor een doorgedraaide maatschappij waarin iedereen gelukkig moet zijn? Is de tijdsgeest verantwoordelijk voor het toenemend aantal diagnoses op geestelijk vlak of spelen erfelijke factoren en ‘overdiagnose’ een rol?

De universiteit Utrecht organiseert een aantal kosteloos te bezoeken lunchbijeenkomsten waarin deze vragen een rol spelen.
Ook de gezondheidszorg kent modes en trends. Vroeger was neurose de meest gestelde diagnose (classificatie), en tegenwoordig is dat depressie. Angst en gevoelens van zinloosheid ervaren we allemaal wel eens. Maar wanneer moet je dan naar de psychiater voor medicatie of een gesprek? Wat is normaal en is het erg om anders te zijn?
De criteria voor psychische ziekten lijken versoepeld, waardoor het aantal classificaties van ADHD en burn-out is toegenomen. Is zo’n etiket nu welkom of een vloek? En hoe zit het met medisch onverklaarbare klachten en de scheiding tussen lichaam en geest?

Je kunt er meer over te weten komen via: ‘Hoe normaal is pathologisch? (.pdf) – Paul Verhaeghe over de labelcultuur.

Locatie en tijd van de lezingen: 8 woensdagen vanaf 5 februari 2014, 13.00 tot 14.00 uur
Boothzaal, Universiteitsbibliotheek, De Uithof, Utrecht