Een slaapkamer die goed ruikt, kan je leuke dromen bezorgen. Het tegenovergestelde gaat op voor de slecht ruikende slaapkamer.

droomDit nieuws komt af van een Duits onderzoek dat gebruik maakte van een lekkere geur (rozen), een negatieve geur (rotte eieren) en neutrale geur in een slaaplaboratorium, waarin 15 gezonde vrouwen vrijwillig meerdere nachten doorbrachten. Telkens wanneer de vrouwen het stadium van de REM-slaap bereikten, waarin het dromen optreedt, werden ze door de onderzoekers gewekt. Ze kregen toen de opdracht om te rapporteren waarover de droomden of waaraan ze dachten vlak voor het wakker worden. Niet alleen beschreven de vrouwen hun droom, ze moesten deze ook op een schaal beoordelen.

Uit de data komt naar voren dat de vrouwen duidelijk vaker leuke dromen meldden, wanneer zij in de prettig geurende kamer vertoefden. In de smerig ruikende ruimte werden vooral nare dromen beleefd. Het soort geur bepaalde niet hoe lang men droomde of hoe bizar de droomervaringen al dan niet waren.
Dit is een interessant gegeven, omdat het nu misschien ook mogelijk is om nachtmerries te voorkomen of behandelen via geur.

(American Academy of Otolaryngology – Head and Heck Surgery 112th annual meeting, Chicago, Sept. 21-24, 2008/ WebMD)