Kunst aan de kantoormuren doet de werknemer meer dan je zou vermoeden. Recent onderzoek laat zien dat kunst op kantoor niet alleen de creativiteit van werknemers stimuleert, maar ook hun stress vermindert. Daarbij maakt het uit wat voor beelden de baas aan de muur hangt. Of het nu om klassieke afbeeldingen of abstracte lijnen gaat, er gaat effect van uit.

Volgens onderzoek van dr. Aric Sigman, psycholoog uit de VS, is kunst van invloed op de sfeer en weerspiegelt het de persoonlijkheden van de organisatie en haar werknemers’. Tijdens het onderzoek, dat werd uitgevoerd in opdracht van printerfabrikant Lexmark, werden de emotionele reacties van de respondenten met betrekking tot enkele populaire schilderijen in kaart gebracht.

“Als werknemers de mogelijkheid krijgen hun werkplek op hun eigen manier in te richten met schilderijen en andere belangrijke persoonlijke symbolen, vermindert dit het verloop onder werknemers” volgens Sigman.

Waarschijnlijk hebben ook bedrijfskleuren, verlichting en opstelling van bureaus grote invloed op een organisatie en op het welzijn en de efficiency van werknemers.