Pubers met AD(H)D kunnen zich slecht concentreren. Ze houden niet van saaie dingen en overzien niet hoe lang ze nodig hebben om lastige dingen te leren. Kortom; voor een puber met AD(H)D kan het heel lastig zijn om huiswerk goed te maken en/of leren. Veel ouders vragen zich af wat zij daaraan kunnen doen.

Er zijn ouders die zelf werkstukken gaan maken voor hun kind. Anderen proberen hun kind met een strak schema achter de broer of rok te zitten. En weer anderen gooien moedeloos de handdoek in de ring en hopen dat hun lastige puber later het licht zal zien.

jongen maakt huiswerkGeef de moed echter niet op als ouders. Er is echt wel iets te doen aan de worsteling van de chaotische puber met saaie lesstof. Eigenlijk is de oplossing best simpel, maar wel arbeidsintensief. Maak elke vrijdag een planning van huiswerk maken en leren voor het komende weekend. Doe dat het liefst zo precies mogelijk met tijden erbij en welke dingen moeten worden gedaan. Zorg dat er ruimte is voor een kwartiertje ontspanning na ongeveer drie kwartier werken. Zorg dat proefwerkstof als eerste wordt gedaan, zodat die stof nog enkele malen kan worden herhaald.
Ga als uw puber aan het werk is, zelf ook aan het werk. Neem samen plaats aan een tafel met voldoende ruimte en rust. Zorg dat u ziet wat uw puber doet. Vertel hem liefdevol dat hij/zij moet doorwerken als de aandacht al weer enkele minuten is verslapt.
Leer uw puber dat vragen stellen mag. En zorg dat u de vragen serieus neemt. Probeer soms met beelden de saaie lesstof te verfraaien. Zo bestaan er op Yutube allerlei mooie filmpjes over een scale aan onderwerpen. Het is belangrijk dat u zelf ook rustig aan het werk bent, maar wel stoorbaar. Dus zelf steeds opstaan, of erg zuchten vanwege een moeilijke taak, of te veel ritselen met de krant is af te raden.

Na de geplande uren huiswerk maken heeft u allebei zeker een beloning verdiend. Besteed daar echt even aandacht aan. Geef uw puber een dik compliment voor de inspanning opgeluistert met bijvoorbeeld een lekker stuk appeltaart. Gun uw kind daarna zijn rust. Dus even niet meer zeuren over school. Er staat immers al weer een tijd in het rooster voor een volgende studiesessie.