Wetenschappers komen nu met het beste nieuws dat luie mensen ooit gekregen hebben. Ze zeggen dat je de kracht van je spieren verbeteren kunt door simpelweg je in te beelden dat je aan beweging doet, terwijl je ontspannen zit. Deze ontdekking kan een uitkomst zijn voor mensen die na herstel van een ziekte te zwak zijn om te bewegen.

Het werkt als volgt. Spieren bewegen in reactie op impulsen van motorische zenuwcellen. Het uitgezonden signaal door die zenuwcellen hangt af van de sterkte van elektrische impulsen die de hersenen uitzenden. Hieruit maakten de onderzoekers op dat je spierkracht kunt verbeteren door alleen maar een sterker signaal naar de zenuwcellen te laten uitgaan.

En dat hebben ze onderzocht. 10 vrijwilligers van 20 tot 35 jaar werd gevraagd om in te beelden dat ze hun biceps zo hard als ze maar konden buigen. Ze kregen 5 keer per week trainingssessies.De onderzoekers maten tijdens elke sessie de hersenactiviteit en bepaalden om de 2 weken de spierkracht. De proefpersonen kregen al na een paar weken een toename in spierkracht in de armen van 13,5%. Die krachttoename bleef tot drie maanden na de training aanwezig. Bij de controlegroep (die geen training had gekregen) was er geen enkele verbetering van de spierkracht.Inmiddels is er wat commentaar op deze bevindingen gekomen. Spierkracht is namelijk maar één aspect. Flexibiliteit en de maximale zuurstofopname zijn andere belangrijke zaken en die kun je niet verbeteren met inbeelding. Daarom zeggen de critici dat mensen moeten worden gestimuleerd om aan hun conditie te werken in plaats van te denken aan sport. Belangrijk is dat 3 x per week de hartslag tot 70% van het maximum oploopt. Dit verbertert de levensduur en kwaliteit van het leven.