Onderzoekers in Amerika hebben uitgezocht wat de meeste koffie drinkers wel weten: koffie is verslavend.

Nederlanders drinken gemiddeld 142 liter koffie, wat neer komt op 3 kopjes koffie per dag. Koffie is, naast water, de meest gedronken drank. Wat consumptie betreft neemt Nederland per hoofd van de bevolking de zevende plaats in op de wereldranglijst. Alleen in Finland, Noorwegen, Zweden, Denemarken, Oostenrijk en Zwitserland wordt meer koffie gedronken.

De wetenschappers van de Universiteit van Baltimore zeggen dat is koffie juist zo verslavend omdat het overal verkrijgbaar is. De toegankelijkheid zorgt ervoor dat mensen makkelijk in hun koffiebehoefte kunnen voorzien. Wanneer er niet aan de behoefte wordt voldaan, ontstaan er ontwenningsverschijnselen als hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen. Sommigen kunnen zich zelfs grieperig voelen, met de bijbehorende misselijkheid en spierpijn.

De onderzoekers willen dat cafeïneverslaving op de DSM-lijst komt.(Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders). Dit is een internationale standaard waarmee symtomen en verschijnselen van psychiatrische stoornissen, zoals verslaving, kunnen worden gediagnosticeerd.

Cafeïne als zuivere stof is een wit poeder dat een stimulerend effect heeft op ons centraal zenuwstelsel. Dit zorgt ervoor dat we ons beter kunnen concentreren en vermoeidheid wordt onderdrukt. Bij grote hoeveelheden, zo waarschuwt het Trimbos-instituut wel, kunnen op langere termijn problemen als slapeloosheid en rusteloosheid onstaan. Bovendien is er een risico van aantasting van hart- en bloedvaten. (Reuters)